Perhimpunan Black505 tetap di Padang Merbok, kata Rafizi

Oleh Elizabeth Zachariah

Dengan 48 jam sebelum perhimpunan Black 505 pada Sabtu, ketegangan diantara polis dan penganjur berterusan.

Sebagai respon kepada amaran polis semalam mengatakan penganjur akan didakwa sekiranya perhimpunan diteruskan, Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli memberitahu The Malaysian Insider tiada perubahan setakat ini.

“Kita akan teruskan dengannya,” katanya berkenaan dengan rancangan untuk mengadakan perhimpunan di Padang Merbok, Kuala Lumpur.

“Walau bagaimanapun, kita berharap menjelang hari perhimpunan, polis akan memenuhi permintaan kita.”

Beliau menambah: “Akan tetapi saya faham, polis terikat dalam perkara ini. Putrajaya yang mengawal keadaan.

“Mereka harus belajar menghormati majoriti yang bimbang dengan penipuan pilihan raya baru-baru ini.”

Semalam, Ketua Polis Dang Wangi, ACP Zainuddin Ahmad mengeluarkan satu lagi amaran keras.

Bercakap pada sidang akhbar, ketua polis yang bertanggungjawab atas kawasan tempat perhimpunan itu diadakan memberi amaran pihak penganjur masih boleh didakwa walaupun polis telah menerima notis pemberitahuan perhimpunan 10 hari lebih awal, seperti ditetapkan di bawah Akta Perhimpunan Aman (APA) 2012 .

Ini adalah kerana penganjur tidak mendapat kelulusan daripada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk menggunakan padang itu.?

Beliau turut mengatakan polis tidak akan membuat sebarang persiapan untuk membantu perhimpunan akan tetapi akan hadir untuk “menguatkuasakan” undang-undang.

Akan tetapi Rafizi mengatakan perhimpunan akan berterusan sehingga kerajaan menunaikan tuntutan mereka

“Lebih cepat mereka sedar lebih baik,” kata ahli Parlimen Pandan itu. Beberapa siri perhimpunan Black505 yang bermula pada 8 Mei telah dianjurkan oleh Pakatan Rakyat (PR) untuk membantah keputusan Pilihan Raya 2013 yang didakwa tercemar dengan penipuan dan kecurangan pilihan raya.

Mereka juga menuntut agar kepimpinan tertinggi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) meletakkan jawatan untuk bertanggungjawab terhadap perjalanan pilihan raya umum 5 Mei yang dikatakan hambar.

Barisan Nasional (BN) terus berjaya mengekalkan kuasa dengan 133 daripada 222 kerusi Parlimen akan tetapi gagal merampas semula majoriti tradisi dua pertiga di Dewan Rakyat.

PR pula mendapat 89 kerusi. – 20 Jun, 2013.

 • COMMENT: Xenophobia rears its ugly head in Singapore once more 7 hours ago
  COMMENT: Xenophobia rears its ugly head in Singapore once more

  Kirsten Han is a Singaporean blogger, journalist and filmmaker. She is also involved in the We Believe in Second Chances campaign for the abolishment of the death penalty. A social media junkie, she tweets at @kixes. The views expressed are … Continue reading →

 • Driving a $900,000 Porsche 918 Spyder to the future 9 hours ago
  Driving a $900,000 Porsche 918 Spyder to the future

  It’s more than just its inherent speed, or the whooshing noise that fills the cabin like a school choir jamming with James Hetfield. It’s what it represents in an industry full of skeptics. It’s a portal into the future – a time capsule left by some mad scientist born decades too soon. It’s something that shouldn’t exist. And yet it does.

 • 919 reasons to love: Flickr photo of the day 10 hours ago
  919 reasons to love: Flickr photo of the day

  We've brought you the drive video of the $900,000 Porsche 918 Spyder -- an 887-hp hybrid supercar with two electric motors working in harmony with a big 4.6-liter V-8. But how about this? Porsche's hybrid Le Mans racer -- the 919 Hybrid, sent to us by Kevin Leech. Get on board with electrification, folks. Because it's taking over the world.